SCAB en Caritas gaan samenwerken door kunst in te zetten voor het gemeenschappelijk belang. Kunnen kunst en welzijn elkaar versterken en bijdragen aan een positief leefklimaat? Dit is wat SCAB en Caritas het komende jaar samen gaan uitvinden

 

 

Initiatiefnemer van dit project is beeldend kunstenaar Stieneke Oeverbeek. Zij kwam op het idee tijdens het ouderenatelier waarin ze in Plein 1890 een groep dames met respectabele leeftijd begeleidt vanuit het Mit Eenkangerproject van Caritas. Stieneke: “Tijdens deze ochtenden zagen de dames dat ik bezig was met het maken van netsculpturen. Zij vertelden mij dat het netten boeten vroeger vaak vrouwenwerk was omdat de mannen op zee waren. Op deze wijze werkten de vrouwen ook mee aan de visserij. Dit ambacht waren deze vrouwen nog niet verleerd en zo kreeg ik een demonstratie hoe te boeten en kregen we ideeën over een groot kunstwerk ter ere van de visserij en deze vrouwen in combinatie met het ambacht van toen. Ik vind het heel inspirerend om te zien hoe deze vrouwen in hun kracht kwamen te staan toen ze mij meenamen in hun kennis en kunde van het ambacht en de verhalen die daarbij loskwamen. We staan in de startblokken om via kunst deze verhalen zichtbaar te maken.

Met dit project is er ruimte gemaakt voor nog twee kunstenaars die hun eigen kunstpraktijk in willen zetten voor de deelnemers van Mit Eenkanger en andere welzijn-doelgroepen. We zijn op zoek naar kunstenaars vanuit verschillende disciplines.  Wij denken o.a. aan podiumkunsten, theater, zang, game character design, 3d printing. De focus ligt zeker niet alleen op ouderen. Wij zien ook graag een community art project i.s.m. jongeren. De bedoeling is dat de kunstenaars in de keuken van welzijn meekijken, meelopen met bestaande activiteiten van Caritas en van daaruit inspiratie opdoen hoe ze met het project en de doelgroep aan de slag willen gaan. De meeloopperiode start in april 2023. We werken daarbij met de fair practice code waarbij de kunstenaar een vergoeding krijgt van €5000,- voor het hele project. Dit is inclusief de meeloopperiode, projectplan uitwerken, 10 workshops/lessen en eindpresentatie.

Om die kunstenaars te vinden schrijven SCAB en Caritas een open call uit. Professionele kunstenaars kunnen daarmee hun ideeën voor community art projecten en hun visie voor de inzet van kunst in welzijn op sturen. Uit de inzendingen worden de twee andere kunstenaars geselecteerd.

Dit project wordt onder ander mogelijk gemaakt door bijdrages van Fond voor Cultuurparticipatie (FCP), VSB-fonds, Nutfonds, Gemeente Urk, Caritas en SCAB. De opgedane kennis delen wij graag weer met FCP zodat anderen organisaties ook geïnspireerd worden door onze bevindingen en ingezet kunnen worden binnen de welzijnspraktijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto: Anne Salomonsen, directeur-bestuurder Caritas, Stieneke Oeverbeek, kunstenaar, Jacob Oeverbeek, bestuursvoorzitter SCAB.