9 maart 2023 - 19:30

SCAB Skoel over leven met een beperking en inclusiviteit op Urk

Donderdagavond 9 maart is er weer een nieuwe SCAB Skoel in de Bibliotheek. Dit keer gaan we het gesprek aan over het leven met een beperking. Welke wereld gaat hierachter schuil? En hoe toegankelijk en inclusief zijn we op Urk als het gaat om deze groep? We gaan hierover in gesprek met professionals uit het werkveld en ervaringsdeskundigen met een (on)zichtbare beperking.

Werken met een beperking

Uit cijfers van het UWV blijkt dat op Urk slechts 0,4 procent van de bevolking gebruik maakt van een WW-uitkering,. Daarin wijkt Urk sterk af van het landelijk gemiddelde. Maar geldt dit hoge percentage ook voor mensen met een beperking? En helpt de Urker werkmentaliteit om mensen met een beperking zinvol werk te laten doen? Dat leggen we voor aan Gilbert Eilander en Esther Schilder.

Gilbert Eilander is werkzaam als Adviseur intensieve dienstverlening bij UWV voor de gemeente Urk en Noordoostpolder. Hij helpt cliënten te re-integreren. Gilbert vertelt: Op Urk is het arbeidsethos en de gemeenschapszin groot. De werkgevers toveren vaak oplossingen tevoorschijn, ook als iemand door een beperking minder kan dan een ander. Het is er iene van “neve Klaas”, laat hem maar kratten wassen. Iedereen heeft het recht om mee te doen. Bij niet zichtbare beperkingen is dat anders.”

Esther Schilder is regisseur van de Proeftuin bij Caritas: Mijn taak is om de burger van Urk, die meer kleur en zingeving wil in zijn week, te koppelen aan een bedrijf, activiteit of organisatie die dit kan bieden. Esther: Wanneer er een hulpvraag wordt neergelegd, is het goed om breder te kijken dan geïndiceerde zorg, en voorliggende voorzieningen erbij te betrekken. Het vraagt een verandering van denken en kijken.,’’

Als je beperking onzichtbaar is

Een beperking is niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Dat geldt bijvoorbeeld voor Janice, die een visuele beperking heeft. Janice is 23 jaar en zit in het derde jaar van haar opleiding Social Work. Wat ervaart zij als het aankomt op werken en welke belemmeringen komt zij tegen? Janice: Ik woon nu een aantal jaar in het mooie Zwolle. De reden dat ik verhuisd ben van Urk is vooral omdat ik dan minder ver hoefde te reizen naar mijn opleiding. Ook merkte ik dat ik op Urk tegen wat dingetjes begon aan te lopen van wege mijn zicht. Ik was daar namelijk best afhankelijk van anderen om van aan naar B te komen.”

Opvoeden en opgroeien

Met Liesbeth en Teun Kramer praten we over de uitdagingen die zij zien in de zogenaamde participatie-samenleving. Teun werkt in het dagelijks leven bij restaurant Aan Een. Moeder Liesbeth ziet zichzelf als een nuchtere Urker ouder die Teun zoveel mogelijk stimuleert om zo zelfstandig mogelijk door het leven te gaan. Wat kunnen we van deze moeder en zoon leren?

Liesbeth: Teun is voor ons een bijzondere knul die ons nog elke dag weer weet te verassen met zijn ontwikkeling als individu in deze wereld. Wat wij ouders vooral willen meegeven is, kijk naar jouw kind en laat het niet gelijk in een hokje stoppen, ondanks de beperking kunnen ze soms meer dan we verwachten of ons gezegd wordt.

Talenten zien en samenwerken

De laatste gast van de avond is Ronald Baarda. Ronald is beeldend kunstenaar en werkt op de Zonnebloemschool met mensen met – zoals hij noemt – ‘een signalement’. Wat ervaart hij en ziet hij in zijn werk? En wat levert het hem aan inzichten en levenslessen op? Ronald: Ik kwam erachter dat deze kwetsbare mensen in al hun levenskracht volop communiceren tijdens onze kunstlessen. Ik probeer deze momenten dan ook vast te leggen. Ik kijk naar ze en zie ze. Als mens… “

Kaarten

Op 9 maart is de zaal van Flevomeer bibliotheek Urk vanaf 19:15 uur open, de avond start om 19:30 uur. Kaarten zijn online te bestellen via de website www.scaburk.nl en kosten 5 euro. Ook is er een livestream op ons YouTube kanaal en via onze social media te volgen.

SCAB Skoel is een initiatief van de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek (SCAB) en wordt elk seizoen zo’n vijf keer georganiseerd in de Bibliotheek op Urk.


Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.