Deze route is voor iedereen. Voor volwassen, jongeren, kinderen en gezinnen. De route is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Kinderen kunnen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene.

Hoe ontstaat een (etnische) minderheid? Om deze vraag te kunnen beantwoorden gaan wij eerst terug in de tijd. De oorlogstijd. Hoe dacht men in de tijd vooraf, tijdens en na de oorlog over elkaar? Net als nu had de media een grote invloed op ons. Hoe ging dat in oorlogstijd en hoe ging men daarmee om?

Tijdens deze oorlogsroute neemt gids Pieter Hoekstra, van Stichting Urk in Oorlogstijd, je mee naar de oorlogstijd. Je start in het gemeentehuis waar de expositie ‘Dit Nooit Weer’ te zien in. (bij de avondroute voor het gemeentehuis). Na een toelichting van Hoekstra op het werk wat te zien is neem je de stap op door het dorp. Hoekstra verteld je over de gebeurtenissen toentertijd in het dorp en bij het monument laat hij je graag even nadenken over een aantal vragen welke hij nog heeft over hoe wij herdenken.

De route eindigt bij Galerie Plein 1890 waar een kunstwerk staat gemaakt door kunstenares Jennie Koffeman. Het kunstwerk wat zij heeft gemaakt is een installatie waar je in kan. In deze installatie zijn de verhalen te horen van arbeidsmigranten grotendeels werkzaam hier op Urk. Wie zijn deze mensen?

We sluiten in de galerie af met koffie/thee/ranja en wat lekkers.

Wellicht neem je veel stof om over na te denken mee naar huis.

Kaarten bestellen kan hier.