Op z’n Urrekers

Eén thema. Verschillende gasten met elk een eigen invalshoek. Mooie verhalen en goede gesprekken, tussendoor afgewisseld met prachtige muzikale intermezzo’s. Dat is SCAB Skoel.

Op Urk hebben we ons eigen taaltje. Een dialect dat we koesteren als ons erfgoed, dat in de loop der tijd veranderingen heeft doorgemaakt, maar dat nog onverminderd ‘leeft’ in de Urker samenleving. Als taal die dagelijks wordt gesproken, maar ook veelvuldig wordt bezongen en gedicht. Met pareltjes van woorden als verkeaft en anwinnig die moeilijk zijn te vertalen voor niet-Urkers , maar waar voor Urkers een speciaal gevoel achter zit. Hoewel we zelf vaak denken dat ons dialect uniek is, schijnt het dat het Urkers ook veel raakvlakken heeft met een grotere taalstroming: die van het Nedersaksisch taalgebied. Wat houdt dat in? Wat hebben we eraan? En hoe bijzonder is oenze Urker taol nou eigenlijk?

Op woensdagavond 5 oktober staan we bij SCAB Skoel stil bij oenze eagen Urreker taol. We trappen de avond af met een voordracht van Cornelis Kapitein. Voor de in Zwolle woonachtige docent vormt z’n Urker moerstaol een bron van inspiratie bij het dichten. En dat werpt z’n vruchten af: in 2021 won hij met het gedicht ‘Tuuskomen’ de Nedersaksische gedichtenwedstrijd. In dit gedicht staat, heel toepasselijk, het ‘thuiskomen in de taal’ centraal.

Dat de Urker taol ook de jongere generatie weet te inspireren, laat de 21-jarige Nathan Kramer zien. Van jongs af aan is hij gefascineerd door het Urkers, een passie die zich vertaalde in verschillende school- en studieopdrachten. De student Bouwkunde is momenteel bezig met het vertalen van Nijntje in het Urkers. Tijdens SCAB Skoel vertelt Kramer waarom het Urkers volgens hem zo’n gave taal is en wat hem als jongere drijft om zich met streektalen- en culturen bezig te houden.

Derde gast van de avond is Jacqueline Visscher. Als docente Nederlandse taal- en letterkunde verdiepte ze zich in historische taalontwikkelingen en de diverse klankverschuivingen die in de loop der tijd zijn ontstaan. Visscher herontdekte tijdens haar zoektocht het Urkers als pareltje binnen het Nederlands taalgebied. Zij legt bij SCAB Skoel uit hoe het Urkers als één van de dialecten in Nederland is ontstaan, en deelt haar inzichten over de invloed van een tweede taal of streektaal op taalontwikkeling bij kinderen. Heeft het opgroeien met het Urker dialect voor kinderen een belangrijke meerwaarde of is het vooral lastig met het oog op een goede beheersing van het Nederlands?

Onze vierde gast is iemand die niet kan ontbreken tijdens een thema-avond over de Urker taol: onze eigen lokale autoriteit op dit gebied Klaas Johannes Romkes. Romkes houdt zich al sinds jaar en dag bezig met de Urker taal, verdiepte zich in de grammatica en schreef tientallen korte verhalen in het Urkers. Ook vertaalde hij de bijbelboeken Jona en Habakuk. Als grondlegger van de Stichting Urker Taol werkte hij mee aan diverse wetenschappelijke uitgaven over het Urker dialect. Momenteel is hij betrokken bij de aansluiting van het Urkers bij het Nedersaksisch taalgebied. Tijdens SCAB Skoel vertelt Romkes over zijn passie voor de Urker taol, legt hij uit waarom het Urkers bij het Nedersaksisch hoort en wat we hier aan hebben.

Traditiegetrouw worden de gesprekken afgewisseld met mooie muziek. Dit keer verzorgd door een befaamde zanger van het Urker levenslied: Fokke Geert Hoekstra. Hoekstra weet als geen ander het Urkers op poëtische wijze in zijn liedjes te verwerken en is uitgegroeid tot onze lokale ambassadeur van de streektaalmuziek.

Deze editie SCAB Skoel ‘Op z’n Urrekers’ wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Cultuur-Eus Tromp de Vries en de Stichting Urker Taol en vindt plaats op woensdagavond 5 oktober in de bibliotheek op Urk. De zaal is vanaf 19:15 uur open, de avond start om 19:30 uur. Kaarten zijn online te bestellen via de website www.scaburk.nl en kosten 5 euro. Voor bibliotheekleden en SCAB-donateurs geldt een gereduceerd tarief van 3 euro.

SCAB Skoel is een initiatief van de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek (SCAB) en wordt elk seizoen zo’n vijf keer georganiseerd in de Bibliotheek op Urk.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Werkgroep SCAB Skoel Greetje de Vries T 0630846587

Bestel hier je kaarten