Livestream Scab Skoel thema Erfgoed

Eén thema. Verschillende gasten met elk een eigen invalshoek. Mooie verhalen en goede gesprekken, tussendoor afgewisseld met prachtige muzikale intermezzo’s.                                              Dat is SCAB Skoel.

Urk, de plek ‘woar al maar as duuzend joaren in de zie een huvel sting’ kent een veelzijdige geschiedenis. Hoe beter je kijkt, hoe meer sporen je ziet die hiervan getuigen: van objecten zoals keien uit de ijstijd, ankers, en monumentale bouwwerken tot het typische stratenpatroon historische vissersschepen en speciale gedenkplaten. Maar ook onze eigenaardige Urker taal, onze tradities en gewoonten behoren tot ons cultureel erfgoed.

Wanneer we kijken naar hoe we op Urk omgaan met ons erfgoed, lijkt er sprake van een tegenstrijdigheid. De enorme populariteit van evenementen als Urk in Wintersferen en Urkerdag laten zien dat de aandacht voor de beleving van de ‘historische- eilandcultuur’ alleen maar is toegenomen. Een deel van de haven is inmiddels als ‘historische haven’ aangemerkt, in het kader van ‘de parel oppoetsen’ is het plankier weer opgebouwd en binnenkort wordt het voor toeristen en bewoners mogelijk om met een route langs het vernieuwde palenscherm de contouren van het voormalig eiland te verkennen. Maar in de loop der jaren zijn ook authentieke elementen en objecten verloren gegaan, het gemeentelijk budget voor instandhouding van erfgoed is beperkt en is er eigenlijk wel een duidelijke beleidsvisie als het gaat om ons erfgoed?

Op 29 maart staat SCAB Skoel op Urk fm in het teken van ons Urker erfgoed. Waaruit bestaat ons erfgoed? Waarderen we het op Urk wel voldoende? Hoe bewaren we het voor toekomstige generaties? Welke keuzes maken we hierin? En hoe moet het met de wens voor het koesteren van onze eigenheid als Urk groeit en het toerisme toeneemt?

Bas Visscher is erfgoedspecialist, werkt als museummedewerker bij Museum Schokland en is geboren en getogen Urker. Op 29 maart bijt hij het spits af met een column over het thema, heel toepasselijk in oenze eagen urreker taol.

Riekelt Snoek dook in de geschiedenis van de UK 141, de botter van z’n bèbe Hessel Snoek. Tijdens SCAB Skoel vertelt hij over zijn zoektocht, de schat aan informatie die hij naar boven wist te halen, wat er zo bijzonder is aan deze stalen motorbotter en waarom het schip volgens Snoek behouden moet blijven voor Urk.

Onze tweede gast van de avond is Albert van der Zeijden, werkzaam bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Hij kijkt met ons mee naar ons eigen immaterieel erfgoed. Van ambachtelijk dikkoek maken, tot de kunst van het knippen en zelf Urker klederdracht maken: waar liggen de kansen en uitdagingen als het gaat om het levend houden van tradities voor de toekomstige generaties Urkers? En wat moeten we met al die toeristen die naar Urk trekken voor een stukje ‘beleving’?

Lidewey van Eldik studeerde cultureel erfgoed en is sinds ruim 2 jaar beleidsadviseur Cultuur, Toerisme en Recreatie bij de gemeente Urk. Ze schuift aan om te vertellen over haar ervaringen in deze functie en over haar passie voor erfgoed. Lidewey vertelt: ,,Erfgoed neemt je mee naar een andere tijd (..) Het zijn tastbare getuigen uit het verleden, die een omgeving zijn vertrouwdheid geven. Maar erfgoed is niet statisch, het maakt dat we met elkaar in gesprek gaan, verhalen delen en nadenken over onze identiteit.”

Met onze laatste gast van de avond graven we letterlijk dieper naar het verleden van Urk. Klaas Post is ondernemer, voorzitter van de Stichting Urker Uitgaven en Stichting Erfgoed Urk en is al 25 jaar collectiebeheerder bij het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam. Post houdt zich al geruime tijd bezig met fossielen en archeologische opgravingen op Urk. Klaas:,, Er wordt opvallend veel gevonden op soms maar een paar vierkante meter”. Met Post praten we door over zijn onderzoek naar vroegere bewoning op de bult en zijn wens voor meer ruimte voor archeologisch onderzoek op Urk, met name bij graafwerkzaamheden in het oude dorp. Post vertelt:,, Archeologie wordt nu nog vaak gezien als lastig.”

In verband met de geldende COVID-beperkingen, wordt ook deze editie van SCAB Skoel op 29 maart vanaf 20:00 uur live op Urk FM uitgezonden. Daarnaast is de avond live te volgen op de Facebookpagina en website van SCAB Urk www.scaburk.nl.