Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Tugen de stroom in 

Eén thema. Verschillende gasten met elk een eigen invalshoek. Mooie verhalen en goede gesprekken, tussendoor afgewisseld met prachtige muzikale intermezzo’s.                                              Dat is SCAB Skoel.

Urkers hebben eigen tradities en gewoonten. Doordeweeks hard werken en op zondag naar de kerk. Toch zijn er altijd Urkers geweest die afwijken van ‘de norm’. Noem ze ‘bijzonder’ of zelfs ‘apart’. Als je wat meer uitzoomt lijkt het tegendraadse ook wel een beetje in de Urker volksaard te zitten: het voormalig eiland Urk wist ondanks de vernietigende Zuiderzeewet stand te houden, de visserij overleefde en Urk floreerde onder de weerstandsmentaliteit: ‘Wij’ Urkers redden onszelluf wel’.  

Urk wijkt regelmatig af van landelijke trends, zowel in positieve als in negatieve zin. Waar de ontkerkelijking in den lande onomkeerbaar lijkt, blijft Urk een thuishaven voor de reformatorische gezindte. Urk dus als tegendraads dorp met eigen tradities, gewoonten en sociale codes. Met tegelijkertijd binnen die gemeenschap ook Urkers die je op z’n zachtst gezegd ‘angers’ zou noemen, figuren die op hun beurt bewust of onbewust ook weer dwars tegen de heersende normen in gaan. Maar wie zwemt nu precies tegen de stroom in? Het is maar hoe je het bekijkt..

De Vlaamse schrijver Matthias Declercq noemde de drie k’s Kerk, Kotter en Kinderen als drie essentiële onderdelen van een Urker Paspoort. Maar hoe is het om op Urk te wonen en te leven als je bijvoorbeeld als je niet past binnen die drie ‘vereisten’, als je geen gezin hebt of de kerk en het geloof vaarwel hebt gezegd? Bij SCAB Skoel op 7 juni gaan we in gesprek met Urkers die op een of andere manier anders dan de rest zijn. Is er op Urk genoeg ‘zuurstof’ voor diegenen die anders zijn? Hoe is het om op Urk andere wegen te bewandelen dan de geplaveide banen? En hoe is van de andere kant om als Urker dwars tegen landelijke trends in te gaan?

Journalist Lucia de Vries bijt het spits af met een column over Urkers die zich korter of langere tijd geleden zich op eigen wijze onderscheidden. Voorouders die we nu soms als helden van weleer bestempelen omdat ze op een of andere manier hun kop boven het maaiveld uitstaken. Lucia: ,, In de gesloten gemeenschap ‘anders’ zijn ging ook vaak gepaard met een zekere eenzaamheid. Maar het waren deze mensen die de gemeenschap toekomst gaven”.

Klaas Jelle Koffeman ‘de Kiele’ is een flamboyante Urker, een filantroop en noemt zichzelf vrijmetselaar. Hij is open over zijn geaardheid en ziet een wezenlijk verschil tussen gelovigen en kerkgangers. Klaas Jelle: ,,Tugen de stroom in? Op gebied van innovatie in de visserijsector houden we de stroom eerder tegen, als we al in beweging komen. Onder druk en hoge nood kunnen we samenwerken, maar dat laten we dat snel weer los als we de wind weer in de zeilen hebben. En dat breekt je telkens op.” Recent maakte Koffeman  de overstap naar  loopbaancoach door Urkers te helpen bij het vinden van hun drijfveren en passies.  Mag je op Urk eigenlijk zijn wie je bent, en hoe tolerant is Urk eigenlijk echt?

Tweede gast van de avond is journalist en psycholoog Francisca Kramer. Bij SCAB Skoel legt ze uit hoe ze vanuit de psychologie kijkt naar mensen die tegen de stroom in zwemmen. Francisca groeide op in een gereformeerd Urker gezin en ging net als haar zussen an de walle studeren in een tijd waarin doorleren nog eerder uitzondering dan regel was. Francisca: ,,Ik voelde al jong dat ik niet op Urk zou blijven, me niet zou kunnen conformeren. Dat heeft me ook wel eenzaamheid en verdriet opgeleverd. Dankzij mijn moeder en zussen, was het voor mij minder moeilijk om van de gebaande paden af te gaan. Maar het voelt nog steeds alsof ik ben geëmigreerd en mijn wortels op de bult zijn. Die Urker genen zijn zo sterk, ik mis soms de humor, het eigenzinnige.” 

De volgende gast die aanschuift is Klaas Barends. Hij ziet zichzelf als onorthodox Urker. Klaas: ,,Ik denk dat mijn levensbeschouwing afwijkt van de gangbare norm. Maar ik heb geleerd dat je ook op Urk prima jezelf kunt zijn. Tegelijkertijd ben ik me er wel van bewust dat ik enerzijds de vrijheid heb gekregen en heb genomen om mijn eigen weg te gaan. Ik zie dat niet iedereen die mogelijkheid krijgt(..) Een valkuil die ik probeer te ontwijken is om waardeoordelen aan een bepaalde visie of levensstijl te verbinden. Onorthodox hoeft niet per se beter te zijn dan orthodox en vice versa.” 

Tijdens de coronacrisis laaide in den lande de discussie op over de grenzen aan de ‘vrijheid van godsdienst’ en de uitzonderingspositie van kerken. Met SGP-wethouder Nathanael Middelkoop praten we door over hoe het is om je als vertegenwoordiger van de reformatorische gezindte staande te houden in een ontkerkelijkte samenleving. Nathanael: ,,Om bij de bron te komen moet je soms tegen de stroom in zwemmen. Als wethouder en SGP’er zie ik de groeiende kloven in de samenleving. Of het nu gaat om christelijke normen en waarden die onder druk staan, COVID19,  kerkmuren of overheidshandelen. En hoe houd je je dan staande? Als je maar kunt uitleggen wie je bent en waarom je bepaalde keuzes maakt.”

In verband met de geldende COVID-beperkingen, wordt ook deze editie van SCAB Skoel op 7 juni vanaf 20:00 uur live op Urk FM uitgezonden. Daarnaast is de avond live te volgen op de Facebookpagina en website van SCAB Urk www.scaburk.nl

Gegevens

Datum:
7 juni 2021
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

Urk FM
Ga naar de bovenkant