18 april 2023 – 21 juli 2023
SCAB i.s.m. Pieter Hoekstra van Stichting Urk in Oorlogstijd

Wanneer en hoe ontstaat een etnische minderheid en hoe ga jij daar mee om zonder dat je discrimineert? Het is een onderwerp welke ons al decennia bezighoudt. Want een etnische minderheid kiest daar zelf meestal helemaal niet voor. Denk hierbij aan arbeidsmigranten of vluchtelingen.

Propaganda was in de vorige eeuw een middel om eigen gedachtengoed te verspreiden. Propaganda heeft ons Urk destijds ook bereikt. De gevolgen zijn bekend en desastreus. Maar ook de bezetter nam soms de tijd om te tekenen wat hij tegenkwam onderweg. Maar ook beeldmateriaal gemaakt door ‘minderheden’ zijn boven water gekomen. Geschilderd op verduisteringsdoek of op behang door onderduikers.

Al het werk uit deze tentoonstelling is verzameld door Pieter Hoekstra van Stichting Urk in Oorlogstijd. Hoekstra doet onderzoek naar de periode dat alles op Urk werd bepaald door de bezetter. Middels de beelden in de expositie en route door het dorp hoor je meer over de invloed van propaganda en bezetting welke desastreuze gevolgen dit had voor etnische minderheden.

Beeldend kunstenaar Jennie Koffeman kwam door haar werk in de vis in contact met arbeidsmigranten. Ze merkte dat deze mensen vaak werden negeert of in een ‘hoekje’ geplaatst. Geïnteresseerd in de mens heeft zij een installatie gemaakt waarbij zij interviews met onze werknemers laat horen en bijzonder beeldmateriaal presenteert. Dit kunnen jullie zien bij Galerie Plein 1890.

De opening van de expositie al plaats vinden in het gemeentehuis Urk om 19:30 uur. De inloop is van 19:15 uur. Na bezichtiging en opening van de expositie gaan jullie met een gids een deel lopen van de oorlogsroute richting Galerie Plein 1890. Daar is de installatie van Jennie Koffeman te bezichtigen over arbeidsmigranten. Daar sluiten wij de avond af met een hapje en drankje.

Locatie opening expositie:
Gemeente Urk – Singel 9 – 8321GT Urk
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 9.00-12.30 en 14.00-17.00 uur

Locatie oorlogsroute:
Zie QR code

Locatie installatie arbeidsmigranten:
Galerie Plein 1890 – Wijk 1-77 – 8321EN Urk
Openingstijden: Woensdag 10-12 uur en donderdag t/m zaterdag 10-12 en 14-17.00 uur