12 januari 2024 – 22 maart 2024

Een afstudeerproject heeft een onderwerp nodig en voor het onderzoek daarnaar liet de uit Letland afkomstige Danute Līva haar oog op Urk vallen. Tijdens haar studie in Nederland raakte ze bekend met het fenomeen inpoldering, oude en nieuw land en een eiland dat geen eiland meer was; thema’s die haar voor lange tijd bezig hebben gehouden. Hierdoor heeft ze diverse keren een bezoek gebracht aan Urk waarbij ze voornamelijk keek naar de verschillen tussen vroeger en nu.

Danute heeft een installatie gecreëerd bestaande uit vier onderwerpen; het Heinekenplein, de industrialisatie, decoratie van huizen in de dorpskern en onze Orka. Ze heeft de installatie de pakkende naam ‘You’re a leaf that doesn’t know it’s part of the tree’ gegeven. De combinatie van de vier onderwerpen en de titel vatten de bevindingen samen van haar tijd op Urk waarbij ze heel dicht bij haar eigen beeldtaal is kunnen blijven.

De installatie zal als expositie tot en met 22 maart te zien zijn in het gemeentehuis van Urk. De opening van de expositie zal plaatsvinden op 12 januari en start om 20:00. Inloop is vanaf 19:45 waarbij je wordt ontvangen met een hapje en drankje. Na de opening is er nog de mogelijkheid om wat na te borrelen en met Danute in gesprek te gaan.