We mochten eindelijk weer samenkomen nadat het vorige seizoen abrupt werd afgebroken door de maatregelen rondom Covid-19. De bibliotheek is onze plek van samenkomst en er was genoeg ruimte om met voldoende afstand van elkaar het eerste boek van dit seizoen te bespreken. Leeskring 1 koos voor ‘Het vrouwenpaleis’.

Laetitia Colombani is scenarioschrijver en producent. Daarnaast schrijft ze voor theater. Haar debuut, De vlecht, werd een internationaal succes en wordt inmiddels verfilmd.

Het vrouwenpaleis’  gaat over de veertigjarige Parisiènne Solène. Ze offerde alles op voor haar carrière als advocaat: haar dromen, haar vrienden, haar liefdesleven. Maar op een dag stort ze in. Ze krijgt het advies om vrijwilligerswerk te gaan doen en komt terecht bij het Vrouwenpaleis, een opvanghuis voor vrouwen. Solène komt uit heel andere kringen dan de vrouwen die ze daar ontmoet en weet niet goed hoe ze contact moet leggen. De bewoners van het Paleis zien in haar een afstandelijke vrouw en zijn achterdochtig. Maar nieuwsgierigheid van beide kanten doet haar werk en langzaam maar zeker wint Solène hun vertrouwen en krijgt haar leven een verrassende wending.

Een eeuw eerder droomde Blanche Peyron als hoofd van het Franse Leger des Heils ervan onderdak te bieden aan vrouwen aan de onderkant van de samenleving; vrouwen die verstoten waren, weduwen en armen. Ze begon een krankzinnig project: het bouwen van een paleis voor hen…

Met Het Vrouwenpaleis geeft Laetitia Colombani een stem aan degenen die zelden gehoord worden, aan hun tegenslagen en zware lot, maar ook aan hun levenskracht en vrijgevigheid.

Of dit nu echt literatuur is was niet echt van belang, het boek leest erg prettig en is informatief. Vooral de parallel met het verhaal van een sterke vrouw die een eeuw geleden leefde is  een mooie vergelijking met Solène die zoveel meer kansen en mogelijkheden had, maar toch ook moest knokken om te bereiken wat ze zelf echt wilde.