SCAB organiseert op 10 april thema-avond over de betekenis van Urker humor

Bestaat er zoiets als Urker humor? De SCAB-Skoel van woensdag 10 april geeft antwoord op die vraag. Pieter Oost van theatergroep Tum Tum, Jaap Bakker, nestor van de Urker humor en Sibbe Doosje, universitair docent gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Utrecht werpen hun licht op het onderwerp. Ontdek op welke manier humor een rol speelt in de Urker samenleving en bestel snel kaarten via scaburk.nl.

Veel Urkers zullen het herkennen: ‘onze humor’ is soms lastig te vatten voor niet-Urkers. We kennen specifieke gezegden en onze eigen taal speelt een belangrijke rol. Maar hoe ver gaat die humor precies? Is er bijvoorbeeld ruimte voor satire en zelfspot? En hoe verhoudt humor zich tot creatieve intelligentie? Zijn er taboes? Het thema humor is herkenbaar, maar roept vooral vragen op tijdens deze thema-avond beantwoord zullen worden.

Alle reden voor SCAB, Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek, om het thema ‘Urker humor’ eens grondig onder de loep te nemen op woensdag 10 april in de FlevoMeer Bibliotheek Urk. Start: 19:30 uur.

De psychologie van humor

De eerste gast – met een digitale bijdrage – is Sibe Doosje, universitair docent bij de afdeling Klinische en Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is Doosje eigenaar van het Humorlab, waarin hij kennis over de psychologie van humor deelt. Doosje; “Ik zoek het onverwachte, het humoristische en het nieuwe. Dat deed ik al in mijn academische loopbaan, waar ik me verdiepte in humor en positieve psychologie”. Sibe geeft op 10 april letterlijk en figuurlijk een opdracht mee aan het publiek, een nadenker over Urker humor.

Tum Tum: Toneel Uitvoering Met Toegewijde Urker Mensen

Wie heeft ze nog gekend? Theatergroep Tum Tum (Toneel Uitvoering Met Toegewijde Urker Mensen) komt op 10 april sinds jaren weer bij elkaar om terug te blikken op Urker humor uit vervlogen tijden. Een ware reünie voor de groep. Hoe was het om in de jaren 70 en 80 Urkers aan het lachen te krijgen? Waren er taboes? Pieter Oost en Albert Brouwer; “We waren vooral een vriendengroep waarin humor en creativiteit de boventoon voerden.” Hoe het er precies aan toe ging in die tijd horen we op 10 april.

Toeristen om de tuin leiden met humor

En natuurlijk kan Jaap Bakker niet ontbreken tijdens deze SCAB Skoel avond over humor. Hij kan zich met recht de nestor van de Urker humor noemen en trok regelmatig volle zaken in het Irene met zijn anekdotes bij Urk op de Planken. Vandaag de dag leidt Jaap graag toeristen om de tuin tijdens zijn ginkiestochten en heeft hij vele boeken geschreven over humor in ons dialect en in onze cultuur. Jaap: “Humor helpt ons om te relativeren. Het geeft veerkracht bij tegenslag en in moeilijke tijden.”

De presentatie van deze avond is in handen van Greetje de Vries. De column wordt verzorgd door Marjanne Foppen. Muziek is er van Or Dan.