Persbericht

Twee knippers uit lang vervlogen tijden

Twee kunstenaars die zich door hen laten inspireren

Twee voorbeelden van herwaardering van lokaal cultureel erfgoed

Eén hedendaagse ontmoeting waarin alles samenkomt

Knipkunst is een eeuwenoude kunstvorm die onder Nederlandse volkskunstenaars op verschillende momenten een opleving heeft gekend. In de negentiende eeuw waren in Zeeland en op Urk twee prentenknippers actief: Jan Huijszoon en Jan Visscher. Nu nog weten beide Jannen hedendaagse kunstenaars te inspireren. Op Urk treedt kunstenaar Henk Kapitein in de voetsporen van Jan ‘de Knipper’ en in Zeeland put singer-songwriter en kunstenaar Tonnie Dieleman op eigen wijze inspiratie uit het werk van de Zeeuwse Jan ‘de Prentenknipper’.

In september komen deze vier verhaallijnen samen op Urk.

  • Vrijdagavond 9 september opent in het Museum het Oude Raadhuis, Plein 1890 en het Gemeentehuis van Urk een gecombineerde expositie met zowel werken van beide Jannen als werk van Dieleman en Kapitein. Deze tentoonstellingen zijn tot en met 10 november te zien.
  • Zaterdagmiddag 10 september is tussen 15:00 en 17:00 een symposium in Museum het Oude Raadhuis waarin Henk Kapitein en Tonnie Dieleman in gesprek gaan over hun werk, hun inspiratiebronnen en hun historische voorgangers. De verhalen worden afgewisseld met een muzikale en dichterlijke noot.
  • Zaterdagavond 10 september treedt singer-songwriter Tonnie alias Broeder Dieleman op met een muziektheatervoorstelling in het Kerkje aan de Zee. In de voorstelling vertelt Dieleman verhalen over het leven van de Zeeuwse Jan ‘de Prentenknipper’.
  • Daarnaast verschijnt een podcast, waarin Jacob Oeverbeek en Bas Visscher op zoek gaan naar het verhaal van de vier knipkunstenaars. Aanvullende informatie over de expositie, het symposium, de podcast en de voorstelling volgen medio augustus.

Check ook onze website scaburk.nl/jantjeinkwadraat

Het project Jantje² is een initiatief van de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek Urk in samenwerking met Plein 1890 en Museum het Oude Raadhuis. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Zegen en Zorg.