SCAB thema-avond over criminaliteit en het voorkomen ervan

Sinds een aantal jaren wordt Urk in verband gebracht met ondermijning. Dit is criminaliteit waarbij de grenzen tussen boven en onderwereld vervagen. De hoogste tijd om er diepgaand over het gesprek te voeren, vindt SCAB. En wel op woensdag 13 september in de Flevomeer bibliotheek Urk. Wat betekent ondermijning precies? Is het nieuw op Urk? Wie hebben ermee te maken? En gaat het alleen over drugshandel, of speelt er meer?

De eerste gast van de avond is oud visserman Klaas Kramer. Hij blikt terug op hoe de visserij is veranderd en welke risico’s voor ondermijning dat oplevert. Op welke manier denkt hij dat de onder en bovenwereld steeds meer aan elkaar verknoopt (dreigen) te raken? En wat valt er tegen te doen?

Joost Valk – senior adviseur veiligheid bij Gemeente Urk – kijkt naar de specifieke kenmerken van ondermijning op Urk. Wat doen gemeente, bedrijfsleven en andere instanties om de risico’s van georganiseerde criminaliteit voor Urk in te dammen?

Filosoof en historicus Hans Moors werpt een wetenschappelijke blik op het thema. Hans schreef tientallen boeken, onderzoeksrapporten, wetenschappelijke artikelen en vakpublicaties over de achtergronden van (georganiseerde) criminaliteit, polarisatie en radicalisering. Wat ziet hij op Urk gebeuren?

De presentatie van de avond is in handen van Cornelis Vlot. De inleidende column wordt verzorgd door Meindert Kramer (van de Bolder). De muziek door those2duo met Louise de Vries en Jan Geert van den Berg. Een primeur. Het duo presenteert vol trots hun eigen geschreven muzieknummers op de avond van SCAB Skoel.

Kaarten voor SCAB Skoel van woensdag 13 september zijn te verkrijgen via de website van SCAB (klik hier). De avond begint om 19:30. Kaarten zijn ook bij de entree te krijgen.