Het is die dag wat later
Lopend langs het water
Door het lage tegenlicht
Knijp ik de ogen halfdicht
En denk dan: wat is dit
Alles is slechts zwart en wit
’t zijn dus nuances die je altijd ziet
Van zwart en wit, meer is er niet

,,Papierknipkunst is een ambacht dat al eeuwen wordt beoefend in Nederland. Het behoort tot ons Immaterieel erfgoed. Boeiend aan deze kunst is het spelen met de contrastwerking. Het is of zwart, of het is wit, maar zwarte lijntjes naast elkaar wordt grijs. Papierknipkunst gaat dwars door alle Kunststromingen heen.”

,,Het meest fascinerende voor mij om aan te werken zijn portretten. Hoe kun je met zo min mogelijk lege ruimten de bedoelde emotie weergeven? En waardoor blijf je kijken naar het beeld? Wanhoop of pijn wordt extra versterkt door de zwarte ruimten in het portret.”

,,Honderd jaar Zuiderzee Wet en Werken laat een beeld zien van een vissersdorp dat eiland af werd, en dat nog steeds aan het worden is. In 1992 ben ik begonnen met het maken van knipwerken. De laatste jaren ben ik mij meer en meer gaan
toeleggen op het maken van origineel werk, variërend van realistisch tot OP-art. Deze expositie is niet alleen een impressie van honderd jaar verandering van een eiland, maar ook een overzicht van de eigen ontwikkeling in de papierknipkunst.”

– Henk Kapitein ( 1961)

De opening van deze tentoonstelling zal plaatsvinden op vrijdag 14 december om 20:00 uur in het gemeentehuis te Urk. Voormalig lid van de Staten generaal en kamerheer van onze Koning, Harry Dijksma, spreekt voorafgaand enkele woorden. Douwe en Fleur Gnodde verzorgen de muzikale omlijsting. Hierna is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezichtigen onder het genot van een hapje en een drankje. U bent van harte uitgenodigd!