Het Bijbelverhaal van Esther en het sprookje van Assepoester inspireerden Kiera Cass tot het schrijven van de serie. De serie bestaat uit 5 delen, waarvan je de eerste 3 en de laatste 2 delen als aparte serie kunt zien.

America Singer
In de eerste 3 delen van de serie volgen we het leven van America Singer, een 5. Zij is één van de 35 deelnemers van De Selectie. Voor deze meisjes is de wedstrijd de ultieme kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig leven en kunnen ze opgenomen worden in een wereld vol luxe en glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het koninklijk paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon, een 1. America vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar oude leven en haar geheime liefde opgeven voor een strijd om een kroon die ze niet eens wil. Tot ze prins Maxon ontmoet en aan alles begint te twijfelen. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.
Eadlyn Schreave
In de laatste 2 delen volgen we Eadlyn Schreave, de dochter van America en Maxon. Zij is de troonopvolger van Ilea. Om de traditie in ere te houden word er voor Eadlyn een Selectie georganiseerd. Alleen is deze Selectie niet zoals het gebruikelijk is, in plaats van 35 meisjes komen er nu 35 jongens naar het paleis om te strijden voor het hart van de prinses. Eadlyn vind de Selectie maar niets. Omdat ze niet gelooft dat zij net zoals haar ouders iemand op sprookjesachtige wijze kan ontmoeten. Nadat de Selectie begonnen is beseft ze dat haar hart naar iemand toewijst. Ze moet een keuze maken die moeilijker en belangrijker is dan dat ze ooit voor mogelijk had gehouden.
Bijbelverhaal 
Kiera Cass, de schrijfster van deze serie, is zelf erg gelovig. Zij vind het belangrijk dat mensen meer van de Bijbelverhalen horen en/of lezen.  Daarom is de Selectie serie geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Eshter. Net zoals in het Bijbelverhaal Esther worden er veel mooie meisjes naar het paleis gebracht. Deze meisjes strijden om het hart van de prins/koning. Eén van deze meisjes word gekozen door de prins/koning en zal worden opgenomen in het koninklijke leven. Voor Eshter zit hier ook een missie aan vast, namelijk haar volk redden. Dit geldt ook voor America, zij wil het kastenstelsel afschaffen. Op die manier kunnen de mensen zelf kiezen met wie ze trouwen en wat voor werk ze willen doen.
Deze serie is geschikt voor mensen in de leeftijd boven de 15.
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar de serie en wil je het lezen? dat kan. Deze serie is te vinden in de bibliotheek.

Jannemarie Coenen