Elk mens is creatief en ook op Urk kent creativiteit vele gezichten. Over de kracht van creativiteit gaat het tijdens de eerstvolgende thema-avond van SCAB Skoel. Te gast zijn kunstenares Stieneke Oeverbeek, oud Berechja-docent Sietsche Gosliga en Remko Willems van Cultuureducatie Flevoland. De column wordt verzorgd door Marjanne Foppen en muzikale inbreng is van Or Dan.
Stieneke Oeverbeek is bij velen bekend als de creatieve kracht achter Plein 1890, kunstwerkplaats en atelier in één. In de oude smederij aan de haven geeft ze platform aan talent en verzorgt ze cursussen voor diverse doelgroepen. Creativiteit is voor Oeverbeek de essentie van haar dagelijks werk.
Creativiteit van Urker scholieren
Veel Urker scholieren koesteren warme herinneringen aan oud Berechja-docent Sietsche Gosliga. Ze gaf decennialang textiele werkvormen en biologie. Ze zag generaties Urker jongeren voorbijkomen en zag hoe verschillend er met creativiteit werd omgegaan. Gosliga observeerde hoe Urker jongeren met creativiteit omgingen en vertelt er gebiologeerd over.
Anders kijken geeft nieuwe betekenis
Een unieke kijk op creativiteit krijgen we van Remko Willems. Hij is een bekend figuur in de wereld van de creativiteit. Als programmamanager bij FleCk/Kunstlink Flevoland heeft hij als doel om Flevolanders te raken met kunst en cultuur. “Ik vind het belangrijk dat kinderen en jongeren de ruimte krijgen om zichzelf uit te drukken, op de manier die bij hun past. De kracht van cultuur is voor mij dat je door kunst en erfgoed kunt ontdekken wie jij zelf bent.” Willems deed Taal en Cultuurstudies, koos voor een specialisatie in de internationale betrekkingen. Hij deed ervaring op in de journalistiek, theater en kleinkunst, en was zelf een periode artiest. “Ik leerde dat je vanuit verschillenden perspectieven naar de werkelijkheid kan kijken. Datzelfde principe geldt natuurlijk ook voor kunst. Dat laat je ook anders kijken en geeft nieuwe betekenis aan wat je dacht te weten.”
Column en muziek
Tot slot is er de vaste column, die deze keer wordt verzorgd door Marjanne Foppen. Foppen is historica, zelfstandig ondernemer in de cultuur- en erfgoedsector en gemeenteraadslid. In haar column gaat ze in op de waarde van creativiteit voor Urk. Nieuw en jong muzikaal talent verzorgt dit keer de muziek. De Urker band Or Dan zal de intermezzo’s verzorgen. Ook is er een hapje en een drankje.