Op woensdagavond 22 januari 2025 staat SCAB Skoel in het teken van een onderwerp dat de Urker vissersgemeenschap heeft getekend: vermissing van geliefden op zee. De geschiedenis van vermiste Urker kotters, de impact op vissersfamilies en het blijvende gemis worden op deze avond vanuit verschillende invalshoeken belicht. De gasten nemen ons mee in persoonlijke ervaringen, verhalen en bijzondere actuele initiatieven die gericht zijn op het terugvinden van vermisten. De avond begint om 19.30 uur in de FlevoMeer Bibliotheek Urk.

Jan van den Berg opent de avond met  een column over de geschiedenis van vermiste schepen uit de Urker vissersvloot, het vele leed en de eeuwenlange doorwerking die dit heeft (gehad) op ons dorp. Ook geeft hij ons een inkijkje in zijn eigen ervaringen als kind van een visser die bleef en nooit werd teruggevonden.

Vervolgens spreken we met Cees Meeldijk, voorzitter van de Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten (OMV), over zijn  missie om vermiste wrakken terug te vinden. Hij vertelt over  zijn persoonlijke motivatie om zich voor dit project in te zetten, de werkwijze van de stichting en actuele projecten. Hoe slaagt het OMV erin om schepen, waaronder Urker kotters, na decennia van vermissing terug te vinden? Samen met nabestaande Pieter van Slooten blikken we terug op de recente vondst van het wrak van de UK 154. Hoe is het om na jaren onduidelijkheid dit nieuws te krijgen? Pieter vertelt over de impact van de jarenlange vermissing van zijn oom en vader en hoe zijn familie omgaat met de bijzondere ontwikkelingen.

Forensisch specialist Wendy van Hilst en Marie Spee van het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen (LOEP) waren betrokken bij de productie van de documentaire Lost but not Forgotten. Deze documentaire vertelt het verhaal van Cor Zwaan en Rein Snoek, wiens vaders omkwamen bij het zinken van de Urker visserskotter UK91 in 1968. Dankzij DNA-onderzoek werd de vader van Cor teruggevonden op Schiermonnikoog. Rein vertelt deze avond over de nog altijd voortdurende zoektocht naar zijn vader. We vragen Wendy en Marie naar de ontwikkelingen rondom internationale DNA-databases om vermiste zeelieden te identificeren. Daarnaast komen innovatieve methoden aan bod waarmee data over bijvoorbeeld waterstromen worden ingezet om vermissingen te ontrafelen

Als laatste gast schuift psycholoog en journalist Francisca Kramer aan. Met haar gaan we in gesprek over de rouwverwerking bij vermissing, intergenerationele trauma’s en hoe de Urker cultuur hierin een rol speelt. Francisca heeft zelf roots in een Urker vissersfamilie en deelt haar unieke en deskundige perspectief op het thema.

De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door Jan Bakker. Urker stadsdichter Cornelis Kapitein sluit de avond af met het gedicht ‘Eblieven’ dat hij recent over het thema schreef.


SCAB Skoel is een initiatief van Stichting Culturele Activiteiten Urk en biedt een platform voor ontmoeting, verdieping en  delen van kennis en verhalen rondom cultureel-maatschappelijke thema’s.