‘We leven in vrijheid… maar weten we nog wel wat dat betekent?’
Op woensdagavond 16 april organiseert SCAB een bijzondere editie van SCAB Skoel in de bibliotheek: een avond vol muziek, verhalen, inzichten én meningen van jongeren over het thema 80 jaar vrijheid. Een onderwerp dat actueler is dan ooit – ook op Urk.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend
Met oorlog aan de randen van Europa, groeiend wantrouwen in politiek en media, en jongeren die opgroeien in een tijd van constante sociale druk, rijst de vraag: hoe vrij zijn we eigenlijk nog? Tijdens deze avond gaan we terug naar de lessen van het verleden, maar kijken we vooral vooruit – samen met historici, denkers, muzikanten én jongeren van Urk zelf.
Een avond die raakt
Hoe is Urk eigenlijk bevrijd? En hoe voelde het toen de vrijheid weer terugkwam, na jaren van dreiging en controle? Pieter Hoekstra van Stichting Urk in Oorlogstijd neemt ons mee naar dat moment in de geschiedenis waarin de vrijheid op Urk onder druk kwam te staan — lang voordat er tanks of bevrijders in beeld kwamen.
Maar nog vóór we de duik in de geschiedenis nemen, openen we de avond met een prikkelende column van Marjanne Foppen, over het thema “Goed en fout in de oorlog.” Een onderwerp dat op Urk misschien gevoeliger ligt dan we denken, en dat nog altijd doorwerkt in hoe we naar vrijheid en verantwoordelijkheid kijken.
Tegelijkertijd kijken we met Maarten Post, docent geschiedenis, naar het heden. Wat betekent democratie vandaag de dag eigenlijk nog? Hij legt uit hoe het systeem dat onze vrijheid waarborgt, steeds meer begint te wankelen onder het gewicht van polarisatie, wantrouwen en politieke onrust — wereldwijd, maar ook dichtbij huis.
Tussen de gesprekken door hoor je de stem van de toekomst: Thomas Coenen (16) draagt twee zelfgeschreven gedichten voor waarin hij laat voelen wat vrijheid betekent als je jong bent, als je net leert je plek te vinden in een wereld die soms schuurt.
En dan is er de muziek. Gerben Schenk brengt drie muzikale intermezzo’s, waaronder een fragment uit zijn indrukwekkende compositie Lest We Forget Them. Geen uitleg nodig — zijn muziek raakt precies dat wat woorden niet kunnen vatten.
In het panelgesprek aan het eind van de avond gaan o.a. Hans Crebas en filosoof Jacob Oeverbeek met elkaar én met het publiek in gesprek over wat vrijheid vandaag betekent. Is vrijheid zonder grenzen eigenlijk wel wenselijk? Hoe vrij ben je als jongere in een tijd van sociale media en prestatiedruk? En wat kunnen we, met alles wat we weten van toen, nú doen om vrijheid te beschermen?
Voor wie is deze avond?
Voor iedereen die zich betrokken voelt bij het leven op Urk, bij de jeugd, bij onze samenleving en bij de toekomst van vrijheid. Jong, oud, nieuwsgierig, of gewoon toe aan een goed gesprek – je bent van harte welkom.
Datum: Woensdag 16 april
Tijd: 19.30
Locatie: Bibliotheek Urk
Toegang: 5,00 euro en leden 3,50 .
Kaarten bestellen kan door hier te klikken.
Meer weten?
Kijk op www.scaburk.nl of volg ons op Facebook/Instagram voor updates.
Geef een reactie