Het heeft misschien een lange aanloop gehad, maar De toerist heeft de charmes van ons mooie vissersdorp nu echt ontdekt. Urk ziet ieder jaar een groeiend aantal toeristen door de smalle straten van het oude dorp flaneren. Op drukke dagen lopen de parkeerterreinen snel vol, volgen de ginkiestochten elkaar in rap tempo op en kom je op gekste plekken zwermen toeristen tegen.

De opmars van toerisme brengt vragen en dilemma’s met zich mee: hoe verandert dit ons dorp en gaat het ten koste van de leefbaarheid en onze unieke dorpscultuur en -identiteit? Wat is de meerwaarde voor onze economie en onze ondernemers? Hebben we inmiddels het hoogtepunt bereikt of zal toerisme naar Urk de komende jaren alleen maar verder toenemen? En wat vinden we daarvan: overkomt het ons of zijn er nog knoppen waar we aan kunnen draaien om Giethoornse praktijken te voorkomen? Intussen werkt de Gemeente aan een visie op toerisme en stemt de gemeenteraad binnenkort over een verhoging van de toeristenbelasting.

Tijdens SCAB Skoel op woensdag 6 november duiken we in het toerisme op Urk, onderzoeken de impact en kansen voor ons dorp en blikken vooruit naar hoe het verder moet en kan.

Eén thema. Verschillende gasten, elk met een eigen invalshoek. Tussendoor afgewisseld met muzikale intermezzo’s, een hapje en een drankje.

Dat is SCAB Skoel.

We trappen de avond in FlevomeerBibliotheek Urk af met een column van Tiemen Roos. Tiemen is journalist bij het Reformatorisch Dagblad en maakt zich al jaren sterk voor Urker erfgoed. Hij neemt ons mee in de geschiedenis naar de begintijd van het toerisme op Urk. Een tijd waarin toeristen nog bezienswaardigheden waren en een opvallende groep kunstenaars naar het eiland kwamen. Hij zet ons ook aan het denken: hoe zorgen we ervoor dat het historisch dorpsgezicht aantrekkelijk blijft, zowel voor onszelf als voor toeristen?

Na deze prikkelende introductie gaan we in gesprek met Caroline Kramer van Tourist Info Urk en dorpsgids en lid van de Urkerdagcommissie Jan Anker. Caroline ziet aan de balie het toerismepunt op de haven jaarlijks duizenden toeristen voorbij komen. Hoe zou zij de Urker toerist typeren, welke ontwikkelingen ziet ze, wat komt zij in haar werk zoal tegen en wat doet Tourist Info om het zowel bezoekers aan Urk als bewoners naar de zin te maken? De Urkerdagcommissie kiest er bewust voor om Urkerdag een dag voor en door Urkers te houden. We praten met Jan Anker over de overwegingen die daarbij meespelen en vragen hem naar zijn ervaringen als gids.

Wanneer het gaat over het toenemend toerisme wordt al snel en soms met verwijt gewezen op het effect van de Serie Urk! op SBS6.  Het doorslaand succes van de serie maakt dat een geheel nieuwe categorie toeristen ons dorp bezoekt. Hoofdrolspelers in de serie én lokale ondernemers Teun Kapitein en Albert Snoek schuiven aan bij SCAB Skoel om hier hun visie op te delen. Wat is de impact van al die media-aandacht op het toerisme? Hoe heeft de serie het imago van Urk veranderd? En wat betekent dit voor lokale ondernemers en toeristen die speciaal naar Urk komen om op de foto te gaan met bekende gezichten?

Meindert Kramer van ‘De Bolder’, die naast horecaondernemer ook bestuurslid is van de Bedrijven Investeringszone Centrum Oud Urk (BIZ), sluit de avond af met een blik op de toekomst. Hij bespreekt de cijfers en uitdagingen van het groeiende toerisme: van druk op de infrastructuur tot de impact op de dorpsidentiteit. Meindert: “Toeristen kunnen de lokale economie versterken, maar we moeten waken voor de balans”. Hij benadrukt dat investeren in recreatie niet alleen voor toeristen is: “Ook inwoners recreëren op Urk, en daar moet ruimte voor blijven.”

Traditiegetrouw worden de gesprekken afgewisseld met hapjes, drankjes en livemuziek. Dit keer verzorgd door Wilbert Mazereeuw. De presentatie is in handen van Greetje de Vries. Mis deze kans niet om samen in gesprek te gaan over de toekomst van toerisme op Urk. Kom luisteren, meepraten en deel jouw visie!

Deze editie van SCAB Skoel vindt plaats op woensdagavond 6 november in FlevoMeer Bibliotheek Urk. De zaal is vanaf 19:15 uur open, de avond start om 19:30 uur.  Kaarten zijn online te bestellen via de website www.scaburk.nl en kosten 5 euro. Voor bibliotheekleden en SCAB-donateurs geldt een gereduceerd tarief van 3 euro.

SCAB Skoel is een initiatief van de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek (SCAB) en wordt elk seizoen zo’n vier tot vijf keer georganiseerd in de Bibliotheek op Urk.

Praktische informatie
Datum: Woensdag 6 november 2024
Tijd: 19:30 uur
Locatie: FlevoMeer Bibliotheek Urk

Mis deze kans niet om samen met ons in gesprek te gaan over de toekomst van toerisme op Urk. Wat is jouw mening? Is de groei van toerisme een zegen of een bedreiging voor de unieke identiteit van ons dorp? Kom luisteren, meepraten en ontdek wat toerisme voor Urk kan betekenen!