In deze tweede aflevering ontmoeten we Tonnie Dieleman. Singer-songwriter uit Zeeland én papierknipkunstenaar. Zijn album uit 2020 draagt de titel ‘Liefde is de eerste wet’, een tekst die de Zeeuwse prentenknipper Jan Huijszoon vaak gebruikte. Tijdens de coronapandemie begon Tonnie met het maken van prenten, in de traditie van Jan Huijszoon.

We spreken met Tonnie af in Middelburg. Tonnie raakte gefascineerd door het leven van de Zeeuwse Jan Huijszoon en zijn Waalse vriendin Constantia du Prez. Veel was al bekend over het leven van Jan Huijszoon dankzij het boek ‘Jan de Prentenknipper’ van Joke en Jan Peter Verhave. Tonnie deed zelf ook onderzoek en deed verrassende ontdekkingen over hun leven samen.

Bij deze podcast hoort een tentoonstelling, waarin werk van de vier papierknipkunstenaars is te zien op drie locaties: Museum het Oude Raadhuis, het Urker gemeentehuis en Galerie Plein 1890. Meer informatie vind je op de website van SCAB: www.scaburk.nl/jantjeinkwadraat.

Het project Jantje in kwadraat is een initiatief van de Stichting Culturele Activiteiten Urk, in samenwerking met Galerie Plein 1890 en Museum het Oude Raadhuis. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds én Stichting Zegen en Zorg.