SCAB Urk lanceert Klederdrachtjaar 

“Eerbetoon aan traditie en vernieuwing” 

Het komende jaar staat de rijke Urker klederdracht centraal met het project “Pracht van een Dracht”, een initiatief van SCAB Urk, opgezet door Marjanne Romkes, Lucia de Vries en Greetje de Vries. Met diverse activiteiten wordt de Urker klederdracht herontdekt en doorgegeven aan nieuwe generaties. Provincie Flevoland ondersteunt dit project.

Een jaar vol activiteiten
SCAB Urk en haar partners maken de Urker dracht tijdens het Klederdrachtjaar 2025/26 toegankelijk voor een breed publiek. De geschiedenis van de dracht wordt door Stichting Urker Uitgaven vastgelegd in een extra dikke Urcker Kroniek. Deze wordt tijdens de kick-off van het Klederdrachtjaar op 15 maart gepresenteerd. 

Samen met de Vereniging Vrienden van Urk en klederdrachtexperts wordt een ‘maakboek‘ ontwikkeld: een handboek voor het naaien en dragen van Urker goed. Dit boek biedt een gedetailleerde uitleg van het ambacht.

Daarnaast wordt een documentaire en vlogserie geproduceerd waarin de ontwikkeling en beleving van de dracht centraal staan. Interviews met hedendaagse dragers en makers geven een uniek inkijkje in de evolutie van deze bijzondere traditie.

Een ander hoogtepunt is de SCABskoel, een interactieve avond met interviews en livemuziek, waarin verschillende aspecten van de Urker klederdracht worden belicht. Voor scholen wordt, in samenwerking met Expertisecentrum Cultuureducatie Flevoland (FLECK) en Museum Het Oude Raadhuis, het educatieve programma ‘Dit is mijn dracht’ uitgevoerd. Leerlingen leren niet alleen over de klederdracht, maar maken ook een eigentijds ontwerp.

Innovatie en inspiratie
Naast het behoud van tradities, stimuleert SCAB Urk in samenwerking met Gemeente Urk inspiratie en vernieuwing. Jongeren en kunstenaars worden uitgedaagd om nieuwe interpretaties van de dracht te ontwerpen. De Urker Kunstprijs 2025 biedt deelnemers de kans om hun creaties tentoon te stellen en mee te dingen naar de hoofdprijs.

In september 2025 opent de eerste expositie waarin innovatieve ontwerpen en historische stukken samenkomen. In december volgt een tweede tentoonstelling met de mooiste inzendingen van de Kunstprijs en werken van scholieren.

Levend erfgoed
De Urker klederdracht heeft door de jaren heen een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt. Sinds het overlijden van de laatste draagsters in 2015 wordt de dracht niet meer dagelijks gedragen. Dankzij initiatieven zoals Urkerdag, Urk in Wintersferen en diverse koren blijft het kostuum echter springlevend als gelegenheidsdracht.

Met het Klederdrachtjaar 2025/26 wil SCAB Urk laten zien dat erfgoed niet alleen een herinnering aan het verleden is, maar ook een inspiratiebron voor de toekomst. Door de dracht te verbinden aan duurzaamheid en creativiteit, krijgt zij een eigentijdse relevantie.

“Dit jaar biedt een unieke kans om ons erfgoed te eren én opnieuw uit te vinden,” aldus de initiatiefnemers.

Uitnodiging tot deelname
SCAB Urk roept erfgoedclubs en makers op om het Klederdrachtjaar te versterken met eigen initiatieven, zoals workshops, demonstraties en lezingen. Voor contact kan je mailen naar info@scaburk.nl

Initiatiefnemers van het Klederdrachtproject, vlnr Marjanne Romkes, Greetje de Vries en Lucia de Vries (foto Meindert Koffeman)


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *