Het is vijf voor half zeven ’s avonds als ik me met een klik op een digitale link verplaats naar het filosofisch café georganiseerd door SCAB. Waar alle cafés in Nederland vanwege de coronamaatregelen dicht zijn, beleeft SCAB Denkt een primeur met haar eerste digitale ontmoeting.
De komende maanden maak ik deel uit van SCAB en ben uitgenodigd om aan deze avond deel te nemen. Met een snel toiletbezoek, opgeladen laptop en een drankje bij de hand ben ik voorbereid. Bij binnenkomst neem ik plaats aan een grote digitale tafel. Ik ben de jongste in het gezelschap. De groep bestaat uit mannen en vrouwen van ongeveer dertig jaar en ouder schat ik in.
We starten met een korte uitleg over de verschillende gespreksbewegingen: luisteren, argumenteren, concretiseren en abstraheren, luisteren en onderzoeken. Deze bewegingen gebruik ik vaak onbewust in een alledaags gesprek, maar voor een filosofisch debat is het cruciaal om ze te onderscheiden. In kleinere groepjes bespreken we onze bevindingen die tijdens de coronatijd zijn ontstaan. Corona zal deze avond centraal blijven. Een deelnemer merkt op dat hij in een gesprek over corona voorzichtiger is geworden. Het onderwerp polariseert, dus eerst kijken welk vlees je in de kuip hebt. Wanneer wordt een mening een kwestie van goed of fout? Wel of geen mondkapje? Onzin die maatregelen of juist noodzakelijk? Het is mooi dat er in dit filosofisch café voor- en tegenstanders zijn. Een debat voeren met gelijkgestemden is nu eenmaal niet zo interessant.
Waar in Nederland en specifiek ook op Urk rellen de dialoog onmogelijk maken, wordt het tegendeel daarvan zichtbaar tijdens deze digitale bijeenkomst, al merkt iemand op dat hij liever een ander thema dan corona had besproken. Afstand tot het virus is er helaas nog niet, we zitten er middenin. Emotie voert vaak de boventoon, omdat de pandemie ons allemaal op verschillende manieren raakt.
Gelukkig is de filosofie er niet om met antwoorden en oplossingen te komen, het bevragen van elkaars visies en in gesprek blijven met elkaar is belangrijk, om elkaar juist in deze tijd niet te verliezen door verdeeldheid, het filosofisch café biedt daar ruimte voor.
Johan Steller is stagiair bij SCAB en is derde jaars student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan ArteZ Academie in Zwolle. Johan neemt deel aan alle activiteiten van SCAB en zal educatief materiaal ontwikkelen m.b.t. de exposities.